biografie


Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens werkte ze achter de schermen in het theater en maakte o.a. tien jaar lang deel uit van toneelgezelschap 't Barre Land totdat ze in 2005 bij uitgeverij De Bezige Bij debuteerde met een verhalenbundel. Sindsdien verdeelt ze haar tijd tussen o.a. het schrijven van fictie en non fictie (o.a. de rubriek VRIJ voor NRC), schrijfonderwijs, samenwerkingen in het theater en het maken van literaire programma’s rondom het korte verhaal. Ook maakt ze sinds 2020 deel uit van Fixdit, initiatief voor meer diversiteit in de letteren en het literaire veld.

Korte verhalen en romans
In 2005 debuteerde Van Hassel met de verhalenbundel IJsregen, die werd geprezen om de heldere, poëtische stijl, de onderhuidse spanning en de scherpe observaties en genomineerd werd voor de Vrouw en Kultuur debuut prijs en voor de Selexyz debutantenprijs. In 2007 verscheen haar tweede verhalenbundel Witte veder (longlist Gouden Uil, nominatie Halewijnprijs en Novel Award). Voor haar eerste twee bundels samen won Van Hassel in 2008 de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2010 verscheen bij De Bezige Bij haar roman Nest, die eveneens goed werd ontvangen. In 2011 waren drie korte monologen van haar te horen in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. In 2012 publiceerde Van Hassel naast een derde verhalenbundel, Ezels, de bloemlezing Naar de stad met korte verhalen uit de hele wereld gekozen samen met Annelies Verbeke. In 2014 won Van Hassel de Anna Blamanprijs voor haar gehele oeuvre. Intussen was ze verhalen bij foto’s gaan schrijven wat uitmondde in de bundel Hier blijf ik (2014), die bestaat uit 45 zeer korte verhalen geïnspireerd door foto's van de stadsexpositie De Kracht van Rotterdam. De stad Rotterdam speelt ook een belangrijke rol in haar tweede roman Stille grond (2017) en in haar veelgeprezen laatste verhalenbundel Nederzettingen (2019).

Non fictie
Naast fictie ontwikkelde ze zich ook langzaam maar zeker in het schrijven van non-fictie. Over de moeizame wederopbouw van de Bosnische hoofdstad Sarajevo schreef ze 'Snippers Sarajevo' (in: Tirade, 2006). In 2016 schreef ze ‘Duizend tongen’, voor de eenmalige uitgave Stadsverhalen, over taal in Rotterdam. Met fotograaf Carel van Hees maakte ze Check-in Check-uit Rotterdams Openbaar vervoersbedrijf RET (2016). Met hem werkte ze ook aan een boek over de Rotterdamse Volksuniversiteit: Wat maakt u van het leven? 100 Jaar Rotterdamse Volksuniversiteit (2017). In opdracht van Roterodamum, het Historisch Genootschap van de stad, schreef zehet historische essay Lessen van Vreewijk (2020) over haar grootouders die in Tuindorp Vreewijk woonden, de ideeën achter deze groene wijk in Rotterdam Zuid en de rol van het Zuidervolkshuis bij de ontwikkeling ervan. Al bijna drie jaar schrijft Van Hassel tweewekelijks de rubriek VRIJ in NRC Handelsblad over vrijetijdsbesteding in Nederland waarvoor ze o.a. een Hindoestaans-Surinaamse volleybalvereniging in Den Haag en de mossenwerkgroep Eindhoven mocht bezoeken.

Theaterprojecten
Van Hassel werkte een aantal keer als dramaturg aan locatievoorstellingen in Groningse landschap met decorontwerper/regisseur Michiel Johannes Jansen. In 2017 werkte ze met actrice Anouk Driessen aan een editie van Amy Sharrocks (beeldend kunstenaar, Londen) aan Museum of Water in het Gemaal op Zuid (bij Theater Rotterdam). In 2018 maakte ze met Domestica Rotterdam Hans!, een muzikaal verhaal over vriendschap en verbondenheid in tijden van ziekte. Met schrijver Raoul de Jong schreef ze voor Theater Rotterdam de voorleesvoorstelling In Suriname (2019 en 2021) tjokvol fragmenten uit de Surinaamse literatuur.

Schrijfonderwijs
Naast het schrijven geeft Van Hassel sinds 2014 schrijfles op Rotterdamse middelbare scholen. Ze was voortrekker van het programma Kort Rotterdams waarvoor Rotterdamse schrijvers twee workshops verhalen schrijven geven en intensief met leerlingen samenwerken. Ze gaf workshops over korte verhalenschrijven bij het Groningse Noordwoord. Ook geeft ze af en toe les op de Schrijversvakschool Amsterdam (korte verhalen schrijven en Leeslabs).

Programma’s rondom korte verhalen
Van Hassel is pleitbezorger van het genre van het korte verhaal. Zo organiseerde zij in 2010 in De Balie in Amsterdam Hotel van Hassel, een weekend over het hedendaagse korte verhaal met schrijvers uit heel Europa. Later maakte zij voor de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam avonden rondom het korte verhaal met o.a. Lydia Davis (VS). Voor het Rotterdamse festival Woordnacht en voor het Rotterdams Boekenbal (2020) maakte ze een aantal keer een programma met korte verhalen met schrijvers als K. Schippers, Thomas Heerma van Voss, Jamal Ouariachi en Marente de Moor. Met Annelies Verbeke maakte ze de omvangrijke internationale bloemlezing Naar de stad (2012, De Geus).

Fixditnu: schrijverscollectief voor meer diversiteit in het literaire veld
Sanneke van Hassel is sinds 2020 lid van Fixdit, een schrijvercollectief dat zich inzet voor meer diversiteit in de canon en het literaire veld via diverse acties, opiniestukken en activiteiten. Lid zijn o.a. Jannah Loontjens, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Meer info www.fixdit.nu

Rotterdam, maart 2021
Lees >

Volledige bibliografie

Een overzicht van het werk van Sanneke van Hassel: verhalenbundels IJsregen, De Bezige Bij, 2005 Witte veder, De Bezige Bij, 2007 Ezels, De Bezige Bij, 2012 Hier blijf ik, De Bezige Bij, 2014 De ochtenden, De Bezige Bij, 2015 (een keuze uit de verhalen … Lees meer >