nieuws

Sanneke van Hassel wint Anna Blaman Prijs 2013 6 juni 2013

De Anna Blaman Prijs voor literatuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is dit jaar toegekend aan Sanneke van Hassel (1971). De jury bekroont met de prijs het werk van deze schrijfster. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. De heer J. Franssen, commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het bestuur van het Cultuurfonds Zuid-Holland, reikt de Anna Blaman Prijs uit op 12 december a.s. in het Stadhuis te Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij de uitreiking.

Lees hier het hele persbericht van het Prins Bernhard Cultuurfonds:

Rotterdam, 05 juni 2013. De Anna Blaman Prijs voor literatuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is dit jaar toegekend aan Sanneke van Hassel (1971). De jury bekroont met de prijs het werk van deze schrijfster. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. De heer J. Franssen, commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het bestuur van het Cultuurfonds Zuid-Holland, reikt de Anna Blaman Prijs uit op 12 december a.s. in het Stadhuis te Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij de uitreiking.
Sanneke van Hassel studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Tien jaar lang maakte ze deel uit van toneelgezelschap ‘t Barre Land. In 2005 debuteerde ze met de verhalenbundel IJsregen, waarmee ze genomineerd werd voor de Vrouw en Kultuur debuut prijs en voor de Selexyz debutantenprijs. Sanneke levert regelmatig bijdragen aan literaire tijdschriften en bloemlezingen. Zo verbleef zij in opdracht van de Vrede van Utrecht in Sarajevo. Over deze reis schreef ze Snippers Sarajevo, dat gepubliceerd werd in tijdschrift Tirade. In 2007 verscheen haar tweede verhalenbundel, Witte veder. Voor beide bundels won Sanneke de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Haar roman Nest verscheen in 2010 bij De Bezige Bij. In 2011 schreef ze korte monologen die te horen waren in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. In 2012 verscheen haar derde verhalenbundel, Ezels en Naar de stad, in internationale bloemlezing korte verhalen die ze samen met Annelies Verbeke maakte.

Uit het juryrapport: “In de loop van niet veel meer dan een decennium is Sanneke van Hassel uitgegroeid van een beginnend auteur tot een stedelijke, regionale, nationale en internationale speler van belang. Ze heeft niet alleen zelf, naast een roman Nest, een indrukwekkende reeks verhalen gepubliceerd. Ze heeft ook het verhaal als genre fris op de literaire kaart gezet, via Hotel van Hassel onder andere. Uit een bijna onoverzienbaar aanbod aan internationale verhalen selecteerde ze, samen met Annelies Verbeke, zorgvuldig een prachtige verzameling (Naar de stad, 2012). Haar literair talent is overigens breder: ze schreef voor het theater, schreef reisimpressies, kinderverhalen, portretten. Ze is een Rotterdamse auteur die zowel door de thematiek van haar werk als door haar activiteiten in de stad, in het land en in de wereld kosmopoliet is in de praktijk. Zij geeft in haar persoon en in haar werk het begrip ‘open stad’ een hedendaagse betekenis.”

De jury van de Anna Blaman Prijs 2013 bestaat uit Frans-Willem Korsten (voorzitter), Iris van Erve, Monique van Oosterhout, Ester Naomi Perquin en Gino van Weenen.

Over de Anna Blaman Prijs
De Anna Blaman Prijs Rotterdam voor literatuur werd in 1965 ingesteld. De prijs is bestemd voor schrijvers die wonen en/of werken in het Rijnmondgebied en wordt elke drie jaar toegekend. In de tussenjaren worden respectievelijk de Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten en de Elly Ameling Prijs voor muziek uitgereikt.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de prijs kunt u contact opnemen met Mariona Vilalta via: annablamanprijs2013@live.nl
Meer informatie over Sanneke van Hasel vindt u op www.sannekevanhassel.nl

www.cultuurfonds.nl/zuid-holland

De Anna Blaman Prijs is eerder toegekend aan:

1966 Adriaan van der Veen voor 'Een idealist'
1967 W.A. Wagenaar voor zijn gehele oeuvre
1968 Bob den Uyl voor 'Een zachte fluittoon'
1969 L. Leynse voor 'Afrika sterft in den vreemde'
1971 H.C.J. Romer voor 'Voor de liefhebbers' (gedichten)
1974 Jacobus P. Bos voor 'De dagelijkse geest'
1981 Cornelis B. Vaandrager is onderscheiden met de Anna Bla¬man op¬dracht
1988 Jules Deelder voor zijn poëzie, voor zijn proza, voor zijn optreden en aanwezigheid in Rotterdam en daarbuiten
1988 Jaap Koopmans ontving een aanmoedigingsprijs
1990 Frank Koenegracht voor zijn gehele oeuvre
1992 J.W. Oerlemans voor zijn gehele oeuvre
1994 Jan Eijkelboom voor zijn gehele oeuvre
1996 Marcel Möring voor zijn gehele oeuvre
1998 Theo Verhaar voor zijn gehele oeuvre
2001 Hester Knibbe voor het gehele oeuvre
2004 Anne Vegter voor het gehele oeuvre
2007 Rien Vroegindeweij voor het gehele oeuvre
2010 Ester Naomi Perquin voor het gehele oeuvre


< vorige volgende >