biografie


Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens werkte ze achter de schermen in het theater en maakte o.a. tien jaar lang deel uit van toneelgezelschap 't Barre Land.
In 2005 debuteerde Van Hassel bij de Bezige Bij met de verhalenbundel IJsregen die werd geprezen om de heldere, poëtische stijl, de onderhuidse spanning en de scherpe observaties. IJsregen werd genomineerd voor de Vrouw en Kultuur debuut prijs en voor de Selexyz debutantenprijs.
Het jaar erop verbleef zij in opdracht van de Vrede van Utrecht enige tijd in Sarajevo, waarover ze 'Snippers Sarajevo' schreef, dat gepubliceerd werd in tijdschrift Tirade.
In 2007 verscheen haar tweede verhalenbundel, Witte veder die op de longlist van de Gouden Uil belandde en werd genomineerd voor de Halewijnprijs en de Novel Award. Voor beide bundels won Sanneke de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008.
In 2010 verscheen bij De Bezige Bij haar roman Nest, die goed werd ontvangen.
In 2011 waren drie korte monologen van Van Hassel te horen in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië.
In 2012 publiceerde Van Hassel een derde verhalenbundel, Ezels en Naar de stad, een bloemlezing korte verhalen uit de hele wereld die ze samenstelde met de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke.
In 2013 won Van Hassel de Anna Blamanprijs voor haar gehele oeuvre.
Haar meest recente verhalenbundel Hier blijf ik kwam uit in 2014 en bestaat uit 45 korte verhalen geïnspireerd door foto's van de expositie De Kracht van Rotterdam.
Vervolgens ging ze zich ook meer op non-fictie toeleggen, wat resulteerde in de publicaties Stadsverhalen ‘Duizend tongen’ over taal in Rotterdam (2016), Check-in Check-uit Rotterdams Openbaar vervoersbedrijf RET (2016, met fotograaf Carel van Hees) en Wat maakt u van het leven? 100 Jaar Rotterdamse Volksuniversiteit, 2017. In dat jaar verscheen ook haar roman Stille grond, een documentaire roman over samenleven in de stad.

In 2018 maakte ze met Domestica Rotterdam Hans!, een muzikaal verhaal over vriendschap en verbondenheid in tijden van ziekte en met schrijver Raoul de Jong voor Theater Rotterdam de voorleesvoorstelling In Suriname met fragmenten uit de Surinaamse literatuur. Vanaf de zomer van 2018 schrijft Van Hassel eens in de twee weken voor de rubriek VRIJ van NRC Handelsblad over hoe mensen uit de sleur breken: van een Hindoestaans-Surinaamse volleybalvereniging tot en met de mossenwerkgroep Eindhoven.

Naast het schrijven geeft Van Hassel schrijfles op Rotterdamse middelbare scholen en bij de Schrijversvakschool. Ook is zij pleitbezorger van het genre van het korte verhaal. Zo leidde zij in 2010 in De Balie in Amsterdam Hotel van Hassel, een weekend over het hedendaagse korte verhaal met schrijvers uit heel Europa en organiseerde zij voor de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam avonden rondom het korte verhaal met o.a. Lydia Davis (VS). Voor het Rotterdamse festival Woordnacht maakte ze drie keer een programma met korte verhalen met schrijvers als K. Schippers, Thomas Heerma van Voss, Jamal Ouariachi en Kira Wuck.


Lees >

Volledige bibliografie

Een overzicht van het werk van Sanneke van Hassel: verhalenbundels IJsregen, De Bezige Bij, 2005 Witte veder, De Bezige Bij, 2007 Ezels, De Bezige Bij, 2012 Hier blijf ik, De Bezige Bij, 2014 De ochtenden, De Bezige Bij, 2015 (een keuze uit de verhalen … Lees meer >