nieuws

Het abattoir op de boezemstraat 3 maart 2012

Hugo Borst in het Algemeen Dagblad, 13-12-2007:   A star is born - Eigenlijk is de prijs die haar ten deel móet vallen een beetje minnetjes voor zo’n knoert van een schrijfster.
De Rotterdamse wint binnen vijf jaar op zeker een échte literatuurprijs. Wees dus nu al trots op Sanneke van Hassel en stem digitaal op haar (boek dat Witte Veder heet), opdat zij de prijs krijgt voor het beste Rotterdamse boek van 2007. Al is het maar een pen met gravure, het is de opmaat naar een groot schrijverschap.
Als schrijven schrappen is dan is Van Hassel meedogenloos. Geen woord te veel. Werkzaam in het abattoir op de Boezemstraat die meid, lijkt wel. Een bijzondere uitbeenster trouwens, want in je eigen vlees snijden doet pijn. Maar de woorden die overblijven staan origineel en knap gerangschikt.
Kom niet in verleiding gehaast te lezen want gegarandeerd zie je dan de mooiste zinnen over het hoofd. Haar boeken zijn dun, de verhalen kort. Maar het beklijft omdat de taal rijk en zuiver is. Ze schrijft zo verschrikkelijk mooi. Van Hassel heeft een volstrekt eigen stijl, zoals een andere Rotterdamse grootheid, Bob den Uyl, die had. Wie van literatuur houdt, moet haar boeken proberen. De verhalen lezen makkelijk weg, maar kijk uit, lichte kost is het niet. Het is ook niet somber, niet zwaar, maar ondertussen schrijnt het (kleine) leed, de eenzaamheid, de absurditeit van het (stadse) leven, de spanning, een drama.
Van Hassel kietelt je geest. Zij roept met zes woorden een beeld op. Knap! Het is filmisch, of misschien moet ik zeggen documentaireachtig, want levensecht. Ja, op de een of andere manier is haar werk heel Rotterdams. Wat voor ons Rotterdammers trouwens leuk is: de stad duikt af en toe op, herkenbaar in verschillende gedaanten, als straat of juist als gevoel.
Zo, ik heb mijn positieve daad ruim voor Kerst al gedaan. Zonder gekheid, deze loftuiting komt uit het diepst van mijn hart hoor. Als ik haar lees waan ik me in de delicatessenwinkel aan de Nieuwe Binnenweg, waar al die heerlijke waar ligt uitgestald. Hmmmm, lekker, ik krijg meteen trek.


< vorige volgende >